Haldenkanalen

Velkommen til Haldenkanalen
La vannveien føre deg gjennom idylliske innsjøer, imponerende sluseanlegg og vakkert kulturlandskap. Pust ut, slapp av og opplev kunst, kultur, historie og den flotte naturen langs Haldenkanalen sammen med oss!
Det er mange aktiviteter langs kanalen, Båttur med MS Brekke, Via Ferrata Haldenkanalen, kanoleie, kanalmuseum, og mye mye mer.
Haldenkanalen er Norges eldste og strekker seg 80 km fra Halden i sør til Skulerud i Aurskog Høland i nord. Brekke sluser er Europas høyeste sammenhengende slusetrapp, men en løftehøyde på totalt 26,7 meter.
Kanalen består av seks sjøer fra Skulerud i nord til Tistedal i sør, eller motsatt; Skulerudsjøen, Rødenessjøen, Øymarksjøen, Aremarksjøen, Aspern og Femsjøen, pluss noen idylliske trange passasjer underveis.
Det er kanalbygger Engebret Soot som regnes som Haldenkanalens far. Kanaliseringen ble påbegynt i 1851. Det ble bygget fire sluseanlegg som bandt sjøene sammen, Ørje sluser, Strømsfoss sluser, Krappeto sluser og Brekke sluser. Brekke sluser og Krappeto sluser var begge 13 meter høye. Brekke sluser ble tatt av en flom, men ble besluttet å bygges opp igjen. I 1924 sto slusene klare, sammen med nytt kraftverk. Slusene ble da hevet med 13 meter, slik at det ble en total løftehøyde på 26,7 meter. Dette gav mer vann til kraftverket, samtidig som Krappeto sluser ble lagt under vann.
I 1909 besøkte Kong Haakon VII Krappeto sluse i Haldenkanalen. Under sitt besøk etterlot han sitt kongelige monogram, som fortsatt kan sees i dag når vannstanden er lav.

Haldenkanalens historie
På 1830-tallet ble de smale partiene i kanalen utvidet slik at tømmeret skulle komme lettere gjennom. Det ble hugget og sprengt. Da Soot ikke hadde tilstrekkelig med arbeidsfolk dro han til Fredriksten festning for å låne slaver (straffanger) til å gjøre denne jobben. Eksempler her er passasjene i Stenselva og Tordivelen.
Det har vært fløtet tømmer på kanalen i over 500 år. Det kunne ta flere år å få tømmeret fra de rike skogsområdene øverst i kanalen, samt de svenske skogene, til Fredrikshald (Halden). Etter kanalutbygginen ble fløtingen mer effektiv og på det meste var det 33 sagbruk og 37 seilskuter som fraktet tømmer ut i Europa fra Halden. Så Haldenkanalen har hatt en stor betydning for oppbyggingen av Halden by.